Ukoliko se predje na aktivnost bez pripreme moze doci do ostecenja misica i ligamenata sa neizvesnim posledicama, medjutim priprema amatera prolazi bez nadzora i cesce su povrede zbog nepripremljenosti i zbog slabije fizicke kondicije.

Iako postoje mere radi sprecavanja, povrede ipak nastaju i to u razlicitim vidovima uganuca, nategnuca, pucanje misica i ligamenata. Da bi se sprecile posledice kao zastita mogu da se koriste razne bandaze koje ce ucvrstiti osetljivo mesto i smanjiti rizik od povreda a to su najcesce elasticni zavoji, obicni ili samolepljivi, zatim bandaze od elasticnih tkanina ili najmodernije bandaze od obicnog ili termo neoprena. Koriscenjem pomenutih znacajno se smanjuje rizik od povreda pa se pokazuje i neophodnost koriscenja, nkako kod amatera tako i kod profesionalaca za vreme rehabilitacije. Ukoliko dodje do blazih povreda treba se odmah obratiti za pomoc lekaru da se izvrsi pregled i ustanovi stepen povrede i primeni odgovarajuca terapija koja cesto ukljucuje i pojacane bandaze i ortoze.

Zato i profesionalci i amateri treba da se dobro pripremaju i dobro zagreju pred fizicke ativnosti a po potrebi koriste bandaze radi sprecavanja povreda.

Treba napomenuti da su povrede nastale ne pridrzavanjem ovih saveta bolne i dugotrajne, a cesto se ukaze i potreba i za operacijom. Najcesce povrede su uganuca skocnog zgloba, pucanje ligamenata u kolenu, lateralnih ili ukrstenih, povrede lakta usled padova i sl. Lecenje od takvih povreda sprovodi se putem operacija i mobilizacije ili koriscenjem ortoza koji su napravljeni tako da podrzavaju ostecena mesta i imitiraju funkciju povredjenih ligamenata ili stezu mesta gde su pripoji misica ako su upitanju napuknuca takcvih pripoja. Kod jacih fizickih napora prilikom uvrtanja tela dolazi do bolova u ledjnom delu najcesce lumbalnog koje se moze leciti snazenjem misica koji pridrzavaju kicmu i upotrebom pojaseva koji stabilizuju taj deo i sprecavaju da dodje do ukljestenja nerava zbog cega bolovi i nastaju i najcesce se sire bocno do spustanja u noge. Tada se u saradnji sa doktorom pripisuje tretman koji obuhvata odredjene vezbe najcesce u kombinaciji sa lumbalnim pojasom do saniranja povreda.

Ukoliko se jace povrede i dogode pa se pokaze neophodnost operacije, po zavrsenom zahvatu je potrebna imobilizacija koja se sprovodi gipsom, klasicnom langetom ili najudobnije i najhigijenskije ortozom sa mogucnoscu ogranicenja pokreta koja posle koristi i u rehabilitacionom periodu podesavanjem savijanja zgloba u kolenu.